Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi

Mindenképpen a kiskedvencünk beszerzése előtt érdemes beszerezni, és berendezni.
A ketrec megvételénél érdemes figyelembe venni a nemek közötti eltéréseket. Ha nőstény görényt vásárolunk a rácstávolság lesz az egyik legfontosabb dolog. A görények ugyanis profi szabaduló művészek, különösen a kisebb termetű nőstények. Esetükben pl. egy rabbit 100-as ketrec rácstávolsága már túl nagy lehet, és egyszerűen kibújik majd a rácsok között. :) Ahol a görény feje kifér, ott már általában ki is bújik. Sajnos előfordult már, hogy a görény csak a fejét tudta kinyomni a rácsok között, és visszahúzni sem tudta magát, így mire a gazdi észrevette mi történik, addigra az állat megfulladt. Mindenképpen figyeljünk tehát a rácstávolságra.
Ha hím görényt szeretnénk, náluk sokkal inkább az erejüket kell figyelembe venni. A hímeknél előfordul, hogy nemes egyszerűséggel lebontja a ketrecet. Szétpattinthatja a rácsokat, esetleg az egészet felemeli, és odébb rakja, ha az oldala nincs megfelelően rögzítve. :)
Érdemes továbbá a ketrecajtókra is figyelni. A görények ugyanis gyorsan tanulnak, a problémamegoldó képességük pedig igazán figyelemre méltó. Ha nem sajátkészítésű ketrecet vásárolunk, akkor az ajtókra erősen ajánlott például erősebb karabinereket beszerezni, akár többet is ajtónként. A gyengébb karabinereket, amik könnyebben kinyílnak akár megtanulhatja leszerelni is. Ezen eleinte a gazdi még lehet, hogy jól is fog szórakozni, de a görény rendkívül makacs és kitartó állat. Ha ki akar jönni és ki tudja nyitni a ketrecet, akkor ki is fog jönni (akkor is, ha a ketrecajtó a ketrec tetején van). És természetesen ez nem is veszélytelen, elég egy szellőztetésre nyitva hagyott ablak, vagy ajtó és máris meg van a baj.

Ketrec ára: kb. 10.000 ft-tól (amennyit nem sajnálunk rááldozni). Ez lesz a legnagyobb kiadás a felszerelések közül, de szerencsés esetben sokáig használja majd kedvencünk.

Ketrec mérete: A vadászgörény számára előírt ketrec minimális mérete: 0,5 m2 egy állat számára. De természetesen minél nagyobb hely áll a rendelkezésére annál jobb. Magasságát tekintve a legfontosabb, hogy a görény kényelmesen fel tudjon állni két lábra. Ez a minimum méret.

Beszerzés kereskedésből:
Néhány, vadászgörények számára készült ketrec :

Ferplast ferret plus Ferplast furet xl  

Lehet vadászgörények számára sokféle ketrecet találni. Amelyik a legszimpatikusabb, megfelel a gazdi és a görény számára is, azt válassza ki. :)
Beszerezhetőek görény számára készült ketrecek a Fressnapfban, Alphazooban, egyéb állatkereskedésekben, de vásárolhatunk webáruházakban, e-bayen….
További apróságok, amire érdemes figyelni ezeknél a ketreceknél. A ketrecekben található félszintek/szintek lehetőleg ne rácsosak legyenek. Ebbe beleakadhat a görény lába, ami sérülésekhez vezethet. Ha olyan ketrecet veszünk, aminek az oldalán pl. bújóláda található, érdemes lehet ennek a ládának a tartóit is megerősíteni (ismét a szökésveszély, és persze a balesetveszély miatt).

Ketreckészítőktől is beszerezhetjük álmaink ketrecét (pl. http://www.ketreckiraly.hu/index.php)

Saját készítésű ketrec:
Ez sem sokkal olcsóbb megoldás, viszont saját igényeinknek megfelelően tervezhetjük meg.
Hátránya: nehezebb, mint a műanyag ketrecek, és nem lehet behajítani a zuhany alá egy mosásra.
Miből is készül? pl. OSB lap. Olyan vastagságú legyen, ami nem töredezik szét, nem forgácsolódik, ha összecsavarozzuk. (Saját tapasztalat alapján a 6mm-es kiválóan alkalmas ketrecnek).
De át lehet alakítani akár szekrényeket is.
Ötletekért érdemes rákeresni a görényketrecekre (ketrecötletek)


Rács:
A csibehálót és a tyúkhálót mindenképpen kerüljük. A csibeháló nagyon könnyen szakad, a tyúkhálón pedig túl nagyok a lyukak.
Görények számára a legjobb a ponthegesztett rács (lenti kép), 16x16 mm, vagy 19x19 mm-es. A 16x16 mm-es rácsba már a fogukat is nehezebben akasztják bele, így kisebb az esély rá, hogy ketrecrázással szórakozzon (néhány görény kimondottan szeret ezzel szórakozni, néha csak a figyelmet akarja felhívni magára). Ez természetesen nem fogja megakadályozni abban, hogy a karmaival téphesse a rácsot, de a fogait kíméli.


Borítás:
Mivel a görény ragadozó állat, a szagok miatt érdemes valamivel leborítani a ketrec alját. Kevés görény hagyja a táplálékot a táljában, a legvalószínűbb, hogy széthordja a ketrecben. Ez különösen nyáron kellemetlen, mivel a hús gyorsan megromlik, szúnyogháló hiányában nyitott ablaknál pedig fél óra után már jönnek rá a legyek. Vagyis gyakrabban kell majd takarítani a ketrecet. Mivel a hús is ereszt majd némi levet, ezért a fából készült ketrecek nagyon gyorsan fel tudnak ázni, és nehezebb is takarítani őket.
Mindenkinek más válik be. Szokás pvcvel leborítani, amit érdemes pl. leragasztani, mert különben a görény előszeretettel szedi majd fel, hogy alábújjon, odarejtse a kaját. Meg hogy lássa mi is van alatta, és egyébként is az jó buli.
Lehet csempézni is a ketrecet. Ez drágább megoldás, és a ketrec is nehezebb lesz sokkal.
A műgyanta is egy megoldás lehet, illetve lehet lakkozni is a ketrecet. A lakk kiválasztásánál figyelni kell, hogy jól bírja a vizezést, és lehetőleg gyerekbarát is legyen (a görény erről fog enni, mégha rágcsálni nem is fogja a ketrecet, de ne mérgezzük még véletlenül se az állatot).

Egyéb ötletek: a görény evés közben gyakran rázza a fejét, ami azzal jár, hogy a hús leve, vagy éppen húscafatok röpködnek majd szanaszét, természetesen a falat is össze tudja kenni vele. Érdemes tehát a görény ketrecet olyan helyre helyezni, ahol könnyen tudunk takarítani.
A görények a hideget jobban tűrik, mint a nyári kánikulát. Igyekezzünk olyan helyet választani a ketrecének, ahol jól jár a levegő. Semmiképpen se tűzzön rá a nap, főleg a nyári kánikulában.

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com