Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 57 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egyéb tudnivalók
  • Ápolás
Bunda ápolása:
Többféle bőr- és szőrtápláló olajat (pl. Ferretone olaj), illetve tablettát lehet kapni, amit adhatunk az állatnak, ha szükségét érezzük. A vadászgörény bundája azonban nem igényel különösebb ápolást, a bundáját tisztán tartja, így fürdetni nem szükséges. A sok fürdetéssel épp az ellenkező hatást válthatjuk ki, illetve a sampon egyes egyedeknél allergiás reakciót válthat ki. Ha lehet, kerüljük a samponnal fürdetést, amennyiben mégis szükség van rá, használhatunk kifejezetten görények számára készült sampont pl. Héry, de megfelel a macskák vagy kisbabák számára készült sampon.
Először azonban érdemes sima vízzel megpróbálni eltávolítani a bundájából a szennyeződést.
Ivaros hímek szaga nem szüntethető meg fürdetéssel, csak ivartalanítással. Ha ivartalan az állat, érdemes elgondolkodni a tartási körülményein (a görény alvós rongyait, függőágyait stb) rendszeresen cserélni (mosni) kell, de esetleges állatorvosi vizsgálat is szükségessé válhat.
Az angórák bundájának ápolása: nem igényelnek több ápolást, mint rövidszőrű társaik. Egy szőrkefével át lehet fésülni néha a bundájukat (ha igazán hosszú szőre van az angórának, előfordulhat, hogy szükség lesz rá), főleg vedlésnél érdemes, ha nem akarjuk, hogy a lakás tele legyen a több centi hosszú "hajjal". :)


Ha a vedlési időszakon kívül komoly szőrhullást vagy kopaszodást tapasztalunk, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, sok betegségnek az előjele, tünete a szőrhullás. 
A műtétek során az eltávolított szőr helyén pár nap múlva találkozhatunk apró piros/fekete foltokkal vagy éppen belilult bőrrel. Vedléskor szintén előfordulhat, hogy különös piros/fekete foltok, pöttyök jelennek meg az állaton. Ezt általában a szőr növekedése okozza, különösen feltűnő jelenség ez a sötétebb bundájú (blackself, blacksolid , sötétvadas, vadas) állatoknál.
 
 
Fültisztítás
A görények fülét nem árt néha kitisztítani. Erre használhatunk fültisztító folyadékot vagy olivaolajat, fültisztító pálcikát. Annyira kell kitisztítani a görény fülét, amennyire belelátunk. Mélyebben nem érdemes piszkálni, komoly sérüléseket okozhatunk vele.
A görények természetes fülzsírja sötét színű. Ezt nem árt eltávolítani, a felgyülemlett fülzsír fülgyulladást okozhat.
Az atkás fülben sötét kávézacc szerű darabkákat találunk, az atkák nagyon aprók, fehér színűek. Nagyon nehéz tőlük megszabadulni, több görény tartása esetén egymásnak is átadhatják a parazitákat, könnyebb (és az állatnak is jobb), ha külső élősködök elleni szer (pl. spot-on cseppek, mint a Stronghold, Advocate) használatával igyekszünk a bajt megelőzni. Atkafertőzés gyanúja esetén mindenképpen kérjük állatorvos segítségét!
 
 
Karomvágás
A görény karmaiban jól látható erek futnak. Ettől kb. 4mm-re kell vágni a karmaikat. Ha kiállításra készülünk a görénnyel érdemes kb. 4-5 nappal a kiállítás előtt elvégezni a karomvágást, így mire sor kerül a versenyre, kellően bekopik a karma, és még sem lesz túlzottan hosszú.

 

Patkányfarok
Nyáron gyakori - meg nem magyarázott - jelenség, hogy a görényeknek lekopaszodik a farka. Független attól, hogy az állat ivaros-e vagy ivartalan, hím-e vagy nőstény. Patkányfarok esetén a farka vége kezd el kopaszodni az állatnak.

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com