Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egyéb tudnivalók
  • A szépségverseny és a tenyészszemle közötti különbségek

Erre a kis összefoglalóra elsősorban azért szánnánk egy kis időt, hogy mind a görény vásárlásánál, mind a későbbiekben mindenki tisztán láthasson abban a kérdésben, hogy mi is a különbség a szépségverseny és a tenyészszemle között. Mivel mi magunk is szervezünk szépségversenyeket, így kötelességünknek éreztük ezt a rövid összefoglalást ebben a témában.

Amikor valaki görényt szeretne, és elkezd nézelődni, gyakran fog belefutni a „díjnyertes szülőktől” és hasonló jeligével hirdetett kölykökbe. Az első legfontosabb tudni való, hogy szép és jó, ha egy kenneltől származó görény díjakat nyer. Különösen, ha ezt több rendezvényen, több, a kenneltől származó kölyök teszi (hiszen nyilvánvalóan elárul valamit a kennelben található görényekről). De a szépségversenyt megnyerő görény koránt sem biztos, hogy tenyésztésre is alkalmas.
Tehát, ha ilyen hirdetésekbe fut valaki, jobb, ha tisztában van az alapvető különbségekkel a szépségverseny és tenyészszemle között. Így elkerülhető nem kevés kellemetlenség a későbbiekben, főleg, ha az eladó plusz bevételt remél a díjnyertes szülők miatt.

Szépségverseny
A szépségversenyek során az álatok az aktuális állapotukra/kinézetükre kapják a pontokat. Ez azt jelenti, hogy télen a görénynek téli bundája kell, hogy legyen. A körmének megfelelő hosszúságúra kell vágva lennie, a füle tiszta kell, hogy legyen stb. Pl. egy pontozólap szépségversenyre nálunk nagyjából így nézett ki az elmúlt két évben:

A szépségversenyen nincs jelentősége, hogy a vadászgörény mentett-e, ismertek-e a felmenői. Nincs jelentősége annak sem, hogy ivartalanítva van-e vagy sem, a kora is lényegtelen. A bírálat során a bírók figyelembe veszik ezeket a tényezőket és ennek megfelelően pontozzák az állatokat. Vagyis a 7-8 éves görénynek már nyilvánvaló okokból nem kell tökéletes fogsorral rendelkeznie, míg a kölyök/fiatal görénynél komoly hiba pl. a szemfog hiánya vagy komoly kopása. Az ivartalan görény ugyan úgy lehet első helyezett, mint egy ivaros, bár az izomzata, természetesen nem lesz ugyanaz. A mentett görény is lehet első helyezett, ahogy a jó kennelből származó kölyök is lehet utolsó.

Tenyészszemle
A szépségversennyel ellentétben itt nem indulhat bármelyik görény. A legtöbbször az alapfeltétel, hogy a görény min. a dédszülőkig ismert felmenőkkel rendelkezzen. Mindemellett a mikrochip is alapfeltétel, ahogy nyilvánvalóan csak az ivaros állatok indulhatnak. 4 éves kor után a görényeket nem szokás tenyészteni, így a kora sem mellékes. A tenyészszemlén a görény aktuális megjelenése az egyik legkevésbé fontos szempont. Vagyis nem érdekli a bírót sem a tökéletesre vágott karom, sem az, hogy a bundája tökéletesen megfelel-e az évszaknak. Ellenben a foghiány (P1-es fog hiánya) például kizáró tényező. Ahogy az egyéb örökletes betegségek, rendellenességek (pl. rejtett here) is természetesen kizáró okok (ahogy azt törvény is tiltja nem mellékesen).

Amit viszont ezen esetben is fontos leszögezni. A világon sehol nincs a görényeknek hivatalos törzskönyvezés (ilyesformán senki ne dőljön be a törzskönyvezett görényt hirdető eladóknak se), a felmenőkről a tenyésztők származási lapot adnak ki, ami nem egyenlő a törzskönyvvel. Ennek a hátránya, hogy a tenyészszemle, bár kérhető egy kiállításon, de az állattartót ez nem kötelezi semmire. A tenyészteni akaró vagy figyelembe veszi a bíró véleményét, vagy nem. Kutyák esetében a tenyésztő a kutyát köteles lenne kivonni a tenyésztésből, ha nem felelt meg a tenyészszemlén, de a görényeknél ez nem tehető kötelezővé, mivel nincs semmilyen jogi alapja. A törzskönyvezés az állomány és tenyésztők száma miatt pedig egy országban sem éri meg anyagilag.

Bírók
Hivatalos bíró képzés sehol sincs. A bírókat egész egyszerűen a görénytartók ismerik, ajánlják (a görényes közösség elég kicsi hozzá, hogy akik kiállítással foglalkoznak, pontosan tudni fogják, kihez forduljanak). Néhány klub, bár valóban képez bírókat, ezek nem hivatalos jellegűek lásd pl. Németországban. A megfelelő gyakorlattal (évek alatt, bírók mellett szerzett tapasztalat) rendelkezők bírálnak, amikor már valóban felkészültek rá. Vagyis, több kiállítást csinálnak végig a bírók mellett, tanulnak, készülnek rá, még ha hivatalos papírjuk erről nem is lesz.

De a MEOE-hoz hasonló bíróképzést görényeknél senki ne keressen, nincs ilyen, és a közeli jövőben várhatóan sehol nem is lesz.

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com