Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egészség
  • Pinky története (tüdőgyulladás)
"Volt egy macifejű szeretetgombócom. Az egész, velem eltöltött életében tanított. Engem és másokat is. Halálában is tanít. Íme:
 
Előtörténet:
2011. előtti életéről nem tudunk semmit, abban az évben dobták be az állatkertbe kb. három-négy évesen. Ott egy mentőhöz, Gabihoz került, aki leműttette a farkán lévő daganatot. 2011 októberében kapott implantot, addig ivaros volt. 2012 júniusában megint visszanőtt a daganat, de egy csigolyával fentebb, akkor más doki szedte le neki.2012 októberében pedig – szintén egy csigolyával fentebbről – dr. Pazár Péter szedte le, akkor már csontkimetszéssel. Ez azóta nem jött vissza. Tulajdonképpen ennyi volt az olyan baja, amivel állatorvoshoz mentünk, ezen kívül a rendezvények előtt látta doki, és oltáskor. Most Karácsonykor ment el a társa, akivel két éve együtt volt tartva, akkor kicsit megzuhant, kereste egy ideig, de ez január közepére megszűnt. Megint Pinky volt, jött-ment, makogott.

Innentől lesznek érzékenyebb lelkületű embereknek talán túl naturális részletek, ezért előre is elnézést kérek, ha bárkinek sok lenne.

Január 22-én még kiengedtem, akkor is hasonlóképp viselkedett, SEMMIT nem vettem rajta észre, ami miatt aggódnom kellett volna. Január 23-án délben, mikor kivettük a ketrecből, már alig élt. Értsd: nehezen vette a levegőt (nem volt taknyos), ki volt hűlve, és hófehérek oltak mind a tappancsai, mind az ínye, ha letettük, kicsúszott alóla a hátsó lába, a mellsővel próbálkozott még, de feladta fél perc után. Gyors telefon, tipp: itassam meg cukros vízzel, hátha csak inzulinómás. Azt hajlandó volt meginni nagy nehezen. Dokinál röntgen (vizesedett a „belseje” – bocsi, itt már nem nagyon értettem, de valami ilyesmit mondtak). Vérvétel a cukormérés miatt (nagyon nehezen ment, a keringése gyakorlatilag ekkorra már leállt, tappancsából nem jött vérmasszírozás után sem, ezért belevágtak a körömágyába, majd két perc erőltetett masszázs után jött egy csepp, iszonyatosan besűrűsödött vér, a cukra 5,9 volt, inzulinóma tehát kizárva). A testhője mérhetetlen volt, a szívhangja pedig olyan gyenge, hogy sztetoszkóppal sem lehetett hallani… Kapott két szurit, antibiotikum, vitamin, szteroid, az a mix, amit mindig kapnak, ha nagyon le vannak gyengülve. Másnap vittük volna ultrahangra megnézetni, de azt sajnos már nem élte meg, a szervezete és ő is csütörtök hajnalban feladta a harcot.

Ma jött meg a boncolás eredménye, ami tüdőgyulladást állapított meg (influenzavírussal összefüggésben, nem nagyon volt már olyan felület a tüdejében, amin felvehette volna az oxigént). Ami fontos, és tulajdonképpen ezért is írom le nektek az egészet: a göri nem volt taknyos, nem tüsszögött, nem volt levert, nem vette nehezen a levegőt. Csak az utolsó tünet jelent meg, de az is az utolsó 24 órában. Pinky nem járt sétálni, utoljára nyáron volt kint, különben a gangon élt –kivéve az utolsó egy hónapot, amikor behoztuk, hogy lássam rajta, ha valami változik. Mindketten náthásak/influenzásak vagyunk, de ilyenkor nem puszilgatjuk vagy gyömöszöljük őket orrba-szájba, nem tüsszögünk rájuk, semmi olyan, amitől az eddigi tapasztalatok alapján elkaphatott volna bármit. Emellett télen folyamatosan kapják a vitamint és immunerősítőt, pontosan azért, amiért ilyenkor én is c vitamint szedek, nehogy összeszedjenek valamit.

Ami utólag TALÁN tünetként értelmezhető: Pinky duci volt és emiatt nyöszörögve aludt, mióta nálam van. Mostanában is nyüsszögött, de ezzel nem vittem dokihoz, hiszen harmadik éve ezt csinálja. Tápot nem volt már hajlandó enni, csak a husit, hiába volt előtte nasinak. Mindig habzsolva kajált, ezért heti egyszer kihányta az elfogyasztott kaját. Ez az utolsó időszakban is megvolt, csak mondjuk heti kétszer (utoljára 16-án, csütörtökön, és 20-án, hétfőn). Lehet, hogy ezzel is dokihoz kellett volna vinnem, de mivel megszokott volt korábban is, nem vittem.

Summa summarum: általam látható vagy észrevehető hangulatváltozás, levertség, egyéb tünet nem volt, csak amit itt felsoroltam nektek. Pinky öreg volt, az tény. De bármikor előfordulhat fiatal állatoknál is, ha le van gyengülve az immunrendszerük. Szerencsés az, akinél látható tünetek vannak, hiszen tud ellene tenni. Akinél nincsenek, az maximum imádkozhat és szurkolhat, mikor előjönnek, hogy életben maradjon a kedvence."

Nyugodj békében Pinky!

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com