Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egészség
  • Otospectrine (fültisztító)
Az eset Csehországban történt, az eredeti cikk itt megtekinthető: https://www.fretkyboleslav.cz/

Magyarországi eset: Simlis történetéért kattints ide

 
FIGYELEM!
Az OTOSPECTRINE fülcsepp-, avagy a nem görényekre kifejlesztett fülcsepp használata vadászgörényeknél!

Mi is az az Otospectrine?
Sajnos az atkák olyan nem kívánatos paraziták, akik sok bajt és problémát okozhatnak a görényeknél. És sajnos nehezen kiirthatóak. Sok görény kapja el közösségben. A legrosszabb pedig, hogy sok állatorvos a fülatkákra OTOSPECTRINE fülcseppet ajánl. Ez a fülcsepp többet árt, mint használ, mert kutyákra és macskákra kísérletezték ki, de semmi esetre se görényekre. A vadászgörény elveszíti a fülét a kezelés után...és sajnos még mindig találkozunk újabb és újabb esetekkel..és hogy hogyan néz ki a görény füle, ha ezt a szert használjuk? A képeket csak erős idegzetűeknek ajánljuk :-(

A görényünknek egy lyuk van a fején, ezen keresztül távozik a genny, és még az állatorvosi klinikán is értetlenül állnak az eset előtt. :-(
És hogy van a görény? Sajnos szenved, mert az emberek miatt hatalmas fájdalmakon kell keresztül mennie.
Ha látja, hallja, hogy hasonló történt kérem, írjon nekünk, ill. küldjön fényképet. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, segítünk.
A fent látható görény kb. 10 napos kezelés után (füleltávolító műtéttel együtt) már sokkal jobban nézett ki:

 

Ez azt jelenti, hogy a fülek „stabilizálva“ lettek, nem gennyeddzenek, és napról napra gyógyul a seb. De ez még nem a végkifejlet és még nem nyertünk... Ahogy a fülek javulnak, teszünk fel még fényképeket a tulajdonos engedélyével, hogy ezzel is segítsünk a többi tulajdonosnak. Fontos, hogy mint a képen látható görinek (és a mi két saját esetünknél is), a hallójáratot ilyen „rossz“ konnektor formájúra műtsék, és egy kis lyukat hagyjanak, hogy a genny és a fülzsír távozhasson, különben ha nem tud távozni, akkor a csontok is begyulladhatnak. A képen látható görinél most várjuk a következő korrigáló műtétet, amit professzionális orvosok fognak elvégezni.
Tudjuk, hogy ezek a fényképek nem egyedi esetek az Otospectrine nevű atka elleni fülcsepp használata után.... Mi az atkák kiirtására az Advocate nevű szert javasoljuk... A „házi patikából“ pedig normál Oliva olajat, amivel nagyon jó tapasztalataink vannak, és könnyű használni... az oliva olaj elég sűrű olaj, nem bántja a fület, jól kiirtja az atkákat és elég olcsó megoldás. Tipikus tanács a „hajdani öregektől“. Professzionális kezelésre viszont az Advocat-et javasoljuk.
Nem szeretnénk reklámot csinálni, csak a tényeket írjuk le.
És hogy néz ki a mi Meddynkank (aki ugyancsak Otosprectrine-t kapott az atkájára) a kezelés vége felé?

 

És Meddy ma – csak fülek nélkül sajnos nem hall, süket, de egészséges, életvidám és nem utolsó sorban boldog – és valóban hálás az orvosoknak és mindenkinek, aki segített neki.
És én még mindig nem tudtam, hogy az anyagi oldala a kezelésnek, hogy néz ki...:-(
Természetesen minden kezelés és műtét nagyon drága... nagyságokban 10.000 (Cseh)Koronában mérve... (Kb. 123.000 HUF.)

Kérjük, hogy nagyon figyeljen oda, hogy az állatorvosuk milyen gyógyszereket ír fel... sajnos nem minden állatorvos ismeri a vadászgörény fajt… általánosságban az van, hogy a macskákhoz hasonlítják és gyógyszerezik őket, ami sajnos egyszerűen rossz dolog... :-( A régi szabály még mindig él, hogy inkább 10x utánanézni, mint egyszer hibát elkövetni. :(

És természetesen mi mindig segítőkészek vagyunk bárkivel és szívesen vesszük a saját tapasztalatokat is. :)

    

2011.03.15.
Bedo Hankkel március 22-én a klinikára utazik, hogy a még meglévő fület leoperálják, és utána meglátjuk, hogy mi is fog történni...

2011.03.22.
Bedo a Brno-i klinikán volt, és Hanky ezt a levelet írta a visszaérkezés után:
Visszaérkeztünk Brno-ból és Bedo is velünk tartott... :) Nagyon jó hírünk van a klinikai látogatás után. Az orvos azt mondta, hogy nagyon pozitív irányba tart a gyógyulás, mert ugyan a betegség a fül nagy részét érinti, a belső fül (hallójárat) az előzetes véleményekkel ellentétben nem sérült annyira, hogy el kelljen veszítenie, tehát úgy néz ki hogy nem fog megsüketülni. :-) Nagy örömmel írom ezeket a sorokat és köszönök mindent!
Az orvos már előkészítette Bedo altatásához és operációjához a felszerelést és a műtőt, de a fél órás vizsgálat után hazaküldött minket ezzel a csodálatos hírrel, hogy rá nincs már szükségünk... :) De kb. 2-3 hét múlva muszáj még kontrollra menni egészen addig, amíg 100%-osan meg nem gyógyul. Hamarosan küldök fotókat is :)

Elismerem, hogy a többség a képeket undorítónak találja, de Én mégis örülök neki... A bejegyzést Hank engedélyével tettük azonnal közzé és köszönjük mindenkinek, aki segített. Köszönjük :)
Bedo esete sajnos nem egyedi, és nem nyugszunk addig, amíg a szert be nem tiltják a vadászgörényekre, hogy feleslegesen ne okozzunk nekik fájdalmat. A cseh miniszterelnökkel is beszélt már az egyesületünk, és maradunk is vele kapcsolatban mindaddig, amíg a szert vadászgörényekre veszélyesnek nem minősítik. Klubbunk megkeres minden forgalmazót, és értesíti az eddig történtekről, levelet és szórólapot oszt minden állatorvosnak, állatkereskedésnek, hogy minél többen értesüljenek ennek a szernek a vadászgörényre tett hatásairól. Egyetlen probléma, hogy ez a szer tényleg csak kutyákra és macskákra van engedélyezve, és csak az állatorvostól függ, hogy a vadászgörényt hova sorolja. De, ha értesülnek ennek a szernek a negatív hatásairól, akkor meg tudjuk akadályozni, hogy ezzel kezeljék a görényeket. Közösen el tudjuk ezt érni!

 

2011.3.30.
Új fotóink vannak Bedo-ról, a műtét után 15 nappal... a fülek már szebbek, gyógyulnak... viszont még tart a kezelés..

 

2011.04.08.
Az utolsó héten sikerült elérni, hogy a Cseh Köztársaság összes állatorvosához eljusson az információ, hogy mit okoz az Octospectrine nevű szer a vadászgörényeknél. Sok pozitív visszajelzést kaptunk tőlük és sokan kérték, hogy értesítsük őket is a gyógyulási folyamatokról. Ezek után reméljük, hogy már csak a meglevő esetekkel kell foglalkoznunk, és nem lesznek újabb esetek.

2011.4.12.
A mai fotók Bedo-ról... az egyik fül már nagyon szépen gyógyul, a másik még gyulladt, ebből a fülből sajnos még ki kell nyomni a gennyet, amit Bedo nehezen visel a fájdalom miatt... Hétfőn Brno-ba utazik a következő kontrollra...

 

Új fényképek Bedoról... gyógyult és nagyon szép. :-)

2011.04.13.
Új fotók Bedo füléről miután leszáradt a seb... Ahogy a képen látszik, a fül rendben van... de a másik füle még tele van gennyel, és még mindig kezelni kell. Hétfőn lesz a következő kontroll Brno-ban... azután további infó-t adunk vele kapcsolatban :)

2011.04.18.
A történések után e-mailen és levélben a lehető legtöbb embert/állattartót/állatorvost/ stb. értesítettünk az információkról és a gyógyulási folyamatokról... a többség nagyon megköszönte... Szerintünk egyik görény gazdi sem lehet eléggé elővigyázatos a gyógyszereket illetően... főleg ezek után...

 

2011.04.21.
SPECIÁLIS HÍR! Bedo hétfőn volt kontrollon Brno-ba a klinikán, és maga a kezelőorvos is nagyon meg volt vele elégedve, azzal ahogyan a fülei gyógyulnak! Mert ugyan fülek nélkül, de hallani fog! És szépen be fog gyógyulni! Hál' istennek a végére Bedo esete „Happy End“ lett :-) És, ahogyan a mondás tartja, „ Minden rosszban van valami jó“, úgy a végére elértük, hogy mindenki az országban értesült róla, hogy a szer vadászgörényekre nem alkalmas, és reméljük, hogy több eset nem fog előfordulni. :)

Bedonak egy csodálatos és szép életet kívánunk, legyen belőle szépséges, nagy göri hölgy. :)
Mindenkinek nagyon köszönjük, aki segített nekünk mind tanáccsal mind segítséggel.
Mindenkinek - Bedonak, Hanknak és a mi állatmenhelyünknek. :-)
Alena

 

2011. szeptember - a találkozó eredménye:
Köszönetet mondunk Majdanak a Bohemian club-ból, aki minden lehetőséget kihasznált, hogy segítsen nekünk, foglalkozott az esettel, beszélt a hivatalos szervekkel, állatorvosokkal, tartókkal, és el akarja érni, hogy a szer tájékoztatójába bele legyen írva, hogy vadászgörényekre nem alkalmazható és veszélyes...

Figyelem!
Sajnos, annak ellenére, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, ezer telefonhívás, e-mail, fényképek gyűjtése, nem sikerült elérnünk 2011-ben, hogy a szer tájékoztatójába bele legyen írva, hogy nem vadászgörényekre fejlesztették ki, és nem használható a kezelésükre.
MAH, a laboratórium vállalata nem fogadta el bizonyítékokat, megcáfolta, hogy nem tudunk kézzel fogható bizonyítékot a szer használata és a fellépő mellékhatások között. Ezzel a véleménnyel ért egyet az országos állatorvosi hivatal is.

 

Mindenkinek ajánljuk, hogy atkás megbetegedés esetén kérdezzen rá, mivel szeretné kezelni az állatorvos az állatot. Sajnos még 2011 szeptemberében is értesültünk olyanról, hogy az állatorvos ezt a szert akarta használni.
Ha nem szeretnék, hogy a görényük elveszítse a füleit és a hallását (mint a fenti fotókon látszik), utasítsák vissza az Otospectrine és Oticure Dexorly nevü szerekkel való kezelést!

2011.5.11.

Forrás: https://www.fretkyboleslav.cz/

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com