Figyelem! Ez az oldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtat a böngészője beállításain, beleegyezik a használatukba.

Elfogadom

Oldalainkat 172 vendég és 0 tag böngészi

  • A vadászgörény
  • Egészség
  • Oltások

A görényeknek kétféle oltást szokás beadatni. Az egyik, ami mindenki számára ismerős a veszettség elleni védőoltás. Amivel gyakran van félreértés tapasztalataink szerint, az az úgynevezett kombinált oltás. A kettő nem ugyanaz, és a kombinált oltás NEM tartalmazza a veszettség elleni oltást is.

Mind a veszettség elleni oltást, mind pedig a kombinált oltást ajánlott beadatni a görényeknek. Olyan betegségek ellen védik az állatot, amit jobb és könnyebb is megelőzni, mint kezelni (ha egyáltalán időben sikerül felismerni a tüneteket). Valamelyiket akár a cipőnkkel is bevihetjük a lakásba, ha pedig nem akarjuk kizárólag a lakásban tartani a görényt, vagy kutyát, macskát is tartunk mellette, akkor különösen ajánlott az oltatás.
Bár ma kizárólag a kutyákat kötelező veszettség ellen oltani, de ha a görény megharap valakit, a seb pedig orvosi ellátásra szorul majd, az orvosnak hivatali kötelessége jelenti a harapást. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a görény oltva volt veszettség ellen (és az oltása nem volt 1 évnél régebbi), akkor várhatóan 2 hét megfigyeléssel lezárható az ügy. Ha nem volt oltva veszettség ellen, akkor egy sokkal hosszabb és kellemetlenebb eljárás vár majd a gazdira és a görényre. Ha a görény még soha nem járt a lakáson kívül, akkor is.

Mikor kell beadatni?
Többnyire 2-3 hetet várnak két oltás között az állatorvosok.
Az első kombinált oltást 8 hetesen szokás beadni, amennyiben a szülők is oltva voltak. Normál esetben, amikor a kölyköt hazaviheti a gazdi, addigra már megkapta az első oltását.
A 2. oltását 10-11 hetesen kapja meg a görény. Ez is kombinált oltás. A kombinált oltást ezek után évente 1 alkalommal kell beadatni, amennyiben a görény rendszeresen oltva van. Ha az oltás hosszabb ideig kimarad, akkor az állatorvos javasolhatja az oltási program megismétlését.
A 3. oltás a veszettség elleni oltás, amit az utolsó kombinált oltás után 2-3 héttel kell beadatni, vagyis 12-13 hetesen.

Amennyiben nem lehet biztosan tudni, hogy mikor volt utoljára a görény (talált állat vagy nem kapott hozzá a gazdi oltási könyvet, amikor magához vette), akkor a kölykök oltási programja alapján kell eljárni. Vagyis kombinált oltás, majd 2-3 hét múlva újra kombinált, majd újabb 2-3 hét várakozási idő letelte után a veszettség elleni oltás.

Ami fontos mind kölyök, mind felnőtt állat esetében, hogy SOHA nem oltatunk beteg állatot! Ha csak hasmenése van a görénynek, még akkor sem./p>

Oltás előtt, után
Mielőtt oltásra viszi a görényt, be kell szerezni számára egy kényelmes hordozót (szállítóboxot), ha addig nem történt meg. Vizet érdemes vinni számára is, hátha megszomjazna, valamint, a kedvenc jutalomfalatát is, hogy az oltás alatt le lehessen foglalni valamivel (nehezebb oltani őket a vastag bőrük miatt, mint gondolná az ember), illetve, hogy az oltás után legyen mivel megnyugtatni.
Bár az állatorvosi rendelőkben gyakran valami érthetetlen okból kifolyólag sokaknál bevett szokás, hogy a kutyák egymás száját, orrát nyalják, miközben a gazdik mosolyogva nézik mindezt, lehetőleg próbáljuk elkerülni, hogy minden kutya belenyaljon/beleszagoljon a hordozóba. Végtére is a görényt védőoltásra visszük az állatorvoshoz, és nyugodtan feltételezhető, hogy a többi állatot sem viccből viszik oda.

Az oltás után a rendelőben min. 20 percet várakozni erősen ajánlott. A várakozás az allergiás reakciók miatt szükséges. Később is előjöhet ugyan allergiás reakció, de a legtöbb esetben 20 percen belül kiderül, ha baj van. Ha pedig baj van, akkor a segítség a lehető leghamarabb kell majd. Általában a kombinált oltások váltanak ki allergiás reakciót, de ez nem jelenti, hogy a veszettség elleni oltásnál nem lehet baj. Az allergiás reakció pedig a görényeknél sem tréfa.

Tünet lehet: szapora légzés, hányás, nyáladzás, szédelgés, esetleg durvább roham. Roham esetén ne nyúljon a görényhez, ne próbálja lefogni, bízza az állatorvosra az ellátását, ilyen esetekre van injekció a rendelőben, ne próbálja saját maga kezelni az állatot semmivel. Akkor se, ha már otthon vannak vagy út közben. A lehető leghamarabb vissza kell indulni a rendelőbe, az állat egészsége (és élete) a tét ilyenkor.

Jelölések az oltóanyagoknál: A beadott oltás után az oltási könyvbe/útlevélbe kerül mindig egy matrica. Ezen a matricán szerepel az oltóanyag neve (pl. Eurican, Nobivac…). A felhasználhatósági ideje, gyártási száma. Az oltóanyag neve mellett pedig az alábbi jelöléseket találni (pl. Eurican DHPPi2, Eurican L..)

 

 

D - Distemper
H - Hepatitis
L - Leptospirosis
P - Parvo
Pi - Parainfluenza - Parainfluenzua vírusfertőzés (kennel köhögés)
R - Rabies – Veszettség

Sajnos ma Magyarországon görényekre kifejlesztett oltóanyag nincs, ugyanazt az oltóanyagot kapják, amit a kutyák is. Így olyasmi ellen is kapnak oltást, amit egyébként nem kaphatnak el.

Distemper – szopornyica
Elsősorban a fiatal, oltatlan állatokra jelent veszélyt. A szopornyicás görényeknél a halálozási arány nagyon magas, közel 100%-os (időben diagnosztizálva, megfelelő kezelés mellett is)
Lappangási ideje: általában 7-10 nap
Tünetek: magas láz (nagyon magas, akár 41°C feletti is lehet), étvágytalanság, hányás, köhögés, hasmenés, neurológiai problémák, kiütések
További leírás és képek a betegségről:
http://www.petcha.com/canine-distemper-in-ferrets/
https://www.all-about-ferrets.com/canine-distemper-in-ferrets.html

Hepatitis – fertőző májgyulladás (infectious canine hepatitis (ICH))
Jelenlegi ismereteink alapján a görények nem kaphatják el.

Leptospirosis – leptospirózis
Vadászgörényben 2 féle típust mutattak ki: leptospira grippotyphosa és leptospira icterohaemorrhagica.
Tünetek: levertség, hányás, láz
Kezelés nélkül halálos kimenetelű. Vizelettel, ürülékkel és harapással egyaránt terjedhet. Általában rágcsálók (elsősorban patkányok) fertőzik meg a görényt.
A leptrospirózis állatról emberre is terjed, ezért (is) érdemes komolyan venni ezt a betegséget.

Parvo
A vadászgörények sem a kutya, sem pedig a macska parvovírust nem kapják el. A görények a nyércparvot kaphatják el, de ez ellen Magyarországon nincs védőoltás, és regisztrált nyércparvos eset sincs.

Pi - Parainfluenza - Parainfluenzua vírusfertőzés (kennel köhögés)
Jelenlegi ismereteink alapján a görények nem kaphatják el.

Rabies – Veszettség
Halálos kimenetelű, nem gyógyítható. Melegvérű állatokra és emberre egyaránt terjedő vírus.
Lappangási ideje: mosómedvéknél tanulmányok alapján 10-107 nap, leggyakrabban 5 hét (vadászgörény esetében nincs leírt eset)
Tünetei: az első tünetek: ingerlékenység, nyugtalanság, félelem, hallucináció, hányás
később: nyáladzás, hang és fény egyaránt rohamot válthat ki a beteg állatból
legvégül: bénulás, kóma
A betegség leggyakrabban harapás útján terjed nyállal. De terjed vérrel, vizelettel is (elhullott állatokról a bőrön lévő kisebb sérüléseken keresztül is bejuthat a vírus). Gyakori tévedés, de a tetanusz nem véd meg senkit ettől a betegségtől. Ha a harapás bizonyítottan veszett állattól származik, emberek számára kifejlesztett veszettség elleni védőoltás beadása szükséges minél hamarabb. Ha a veszett állat oltatlan háziállatot harapott meg, az minden esetben az állat elaltatásával végződik.

Bárki számára elérhető térkép regisztrált esetekről („Map” pontra kattintva):
https://www.who-rabies-bulletin.org/site-page/queries
Year and quarter selection (itt állítható be, hogy mikortól kezdődően meddig jelenítsen meg adatokat)
Country (ország)
Species (Domestic animals - háziállatok, Wildlife - vadállatok, Human cases - emberi esetek, Bat - denevérek)
Majd az "Add layer" gombra kattintva látható az eredmény.

Elérhetőségeink

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messengeren is kereshet minket a kód beolvasásával, vagy kattintson a képre!

Adószám, számlaszám

Adószám: 18213609-1-11

Számlaszám: 11600006-00000000-49134391 Erste Bank

IBAN: HU17116000060000000049134391

Cím, elnökség

Székhely: 2890 Tata, Gesztenye fasor 43/3 3/1

Elnök:
Elsikné Snieder Katalin, +36/70 610-5453, snieder.katalin [kukac] gmail.com

Elnökségi tagok:
Bilicsi Erika, +36/20 446-5346, bilicsi.erika [kukac] gmail.com

Kun Zsanett, +36/20 583-0382, kunzsanett88 [kukac] gmail.com